A cukrászat alapjai

Pár praktikus tanács a sütés megkezdése előtt 

Előkészítő műveletek

Mint mindent az alapokkal kell kezdenünk, hogy biztos sikereket érjünk el. Így van ez a cukrászatban is, hisz nem vághatunk bele egyből a közepébe, vagyis egyből nem kezdhetünk a legnehezebb tortákkal.
Meg kell tanulnunk előbb, hogy az anyagok miként viselkednek, különben a kezdeti kudarcok hamar a kedvünket szeghetik 😞
A legelső amit cukrászként megtanultam, hogy mindig az előkészítő műveletekkel kezdjek.
Mit is jelent ez?  Hát... többet is mint gondolnánk.
Egy gyakorlott háziasszonynak fel sem tűnik már, hogy hogyan is kezdjen neki a sütéshez, hisz az anyukától, nagymamától már láthatta a folyamatokat.
De mit tegyen egy kezdő sütögetni vágyó?



1. Szóval a legfontosabb, hogy kirakjuk az eszközeinket az asztalra, pl: habverő, kenőkés, sütőlemezek, fakanál, mérleg, kiszúrók, stb..s minden ami az adott süteményhez kelleni fog.
Ez viccesen hangozhat, de gondoljuk csak el, mennyi bosszúságtól kíméljük meg magunkat, ha kezünk ügyében vannak a munkaeszközök, s nem kell keresgélni a tortaformát, mert addig akár össze is eshet a piskóta tészta.
2. A sütő felmelegítése, hisz általában mindent előmelegített sütőben kell sütni.
3.A tojások fertőtlenítése.
4. A sütőlemezek papírozása, vagy formák olajozása, lisztezése.
5. A liszt kiszitálása, olajos magvak, dió, mandula, kiválogatása illetve megőrlése, vagy nyújtófával való összetörése.
6. A vajat pár órával előre vegyük ki a hűtőből, hogy megpuhuljon, mert így könnyebb vele dolgozni, illetve csak így tudunk vele szép krémeket, vagy tésztákat gyúrni..
7.  Ha tejszínes tortát szeretnénk készíteni, akkor mindenképp már jóval előre tegyük a tejszínt a hűtőbe, lehetőleg 24 órával, vagy este legalább, így jobban felverődik.
8. A főzött krémeket a sütés megkezdése előtt főzzük le, így időt spórolhatunk, hisz míg megsülnek a lapok, a krém alap is kihűl, s már szinte kezdhetjük is a tortakészítést.
9. Ha befőtt gyümölcs kell a sütihez, ezt is előre felszeleteljük, vagy összedaraboljuk.
10.Ha mazsolát is teszünk a süteményünkbe, előtte mindenképp langyos vízzel mossuk meg és csepegtessük le szűrőn.
Ha rumos mazsolát akarunk használni, akkor előtte pár órával áztassuk be sütirumba, hogy jól megszívja magát, de ezt a műveletet akár több nappal előre is elvégezhetjük, hiszen a rum tartósít.
11. Citromhéj előkészítése: Alaposan mossuk meg a bio citromokat, amiket nem kezeltek vegyszerrel. Reszeljük le, használhatjuk mindjárt reszelés után is, de készíthetünk magunknak tartós citromhéjat is, amit  ugyanannyi kristálycukorral összedörzsölünk a kezünk között, s így már több hétig is eltartható hűtőben a citromhéj.
12. A legfontosabb, az alapanyagok pontos kimérése.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mit csináljunk a főzött vajkrémmel, ha "ikrás"?

Mitől lesz kemény a tejszínhab ?

Tejszínes-karamellás Toffifee torta