Csodás palacsinta-gyors édesség

 Gyermekkorunk kedvenc filmjei között nem maradhatott el a Palacsintás király, amikor kihirdették, hogy a király azt veszi feleségül, aki a legjobb palacsintát süti.



Ehhez sajnos nem elég egy jó tepsi, hanem egy jó recept is kell. Most sikerült egy olyan receptet kikisérletezni, amit bárki pillanatok alatt megsüthet. Nincs bosszúság, hogy már megint odaragadt, összetapadt és elszakadt. Úgyhogy most megosztanám legújabb rögtönzésemet a konyhában, (sajnos csak így virtuálisan), egy extra finom palacsintát, ami gyorsan elkészíthető, s valószínűleg a család apraja-nagyja is meg lesz elégedve vele, s higyjétek el az érzés közel azonos lesz a címhez hűen, mikor az asztalra kerül ez a mennyei finomság.

Egy hétvége sem maradhat el édesség nélkül, főleg, ha gyermekeink is vannak, de ugye mi sem vetjük meg néha az ellenállhatatlanul kínálkozó édes csábítást, hiába fogyókúra ide-vagy oda. Azt mondják a testnek meg kell adni azt, ami jár neki, akkor vagyunk boldogok és kiegyensúlyozottak, ha néha eszünk is valami finomat, ami elcsábít, elűzi a gondokat, ha csak arra a rövid időre is, míg az ízlelőbimbóinkat kényeztetjük egy kicsit.

Na nem akarok senkinek rosszat, hogy felrúgja a diétáját,(bár ezért érdemes:) de elvileg szénhidrátokra, zsírokra és fehérjékre is szükségünk van.

Tudom,..hát jó...ez a palacsinta bővelkedik mindegyikben, de ne ijedjünk meg, maximum nem eszünk annyit, vagy megfogadjuk, hogy holnaptól már megint tiltólistára kerül a szénhidrátbomba.

Mindig jobb, ha mi magunk készítünk édességeket a család részére, mert egyrészt olcsóbb, a másik szempont, hogy semmiféle mesterséges alapanyagot nem tartalmaz, magunk választhatjuk meg, hogy mit is teszünk az asztalra. Harmadrészt meg nem mindegy, gyermekeink milyen táplálkozási és életvezetési mintákat visznek útravalóul magukkal, ha ők is egyszer felnőttek lesznek. A konyha mindig a család középpontja, mint az olaszoknál is, akik minden családi eseményt csak főzés közben tudnak elképzelni, s rendkívüli módon ápolják ezt a hagyományt.

Csodás palacsinta recept 15 db-hoz


Tészta készítés:

Én habverő géppel szoktam készíteni, sokkal egyneműbb lesz, mikro buborékokat is viszek így bele, ami lazítja a tésztát, könnyebb lesz tőle.

40 dkg liszthez 3 egész tojást vettem, csipetnyi sót, egy kis citromhéjat (bio), 4 dl tejhez ugyanannyi szódavizet tettem és ezzel lassan öntögetve elkezdtem összedolgozni a tésztát. Mivel sűrűnek bizonyult és pont elfogyott tésztához a tej, ezért 1 dl tejszínt még a tésztához kevertem. Egy evőkanál extraszűz olívaolajat és egy evőkanál szőlőmagolajat még teszünk hozzá, így csak a kezdésnél kell megolajozni a tepsit, utána már nem. Egy negyed órára félre tesszük, jót tesz egy kis pihenés a tésztának. Addig elkészíthetjük a tölteléket, ami fél liter tejből egy fél rúd kikapart vaníliarúdból, 2 evőkanál mézből és 4 dkg kukoricakeményítőből áll, amit folyamatosan kevergetünk a tűzhelynél egy kézi habverővel. Ha felforrt, akkor félretesszük és porcukorral meghintjük a tetejét, hogy ne bőrösödjön le. A vanília rudat kiemeljük belőle.


Máris kezdődhet a palacsinta sütés! Teljes nagy lángra vesszük a gázt, persze ilyenkor szigorúan ott kell állni mellette, nincs facebook és Tv nézés:) ,mert nagyon gyorsan sül.

Nem tapadt le, gyönyörűen és gyorsan megsültek.

Megkenjük pudinggal a palacsintákat egyenként és tálaláskor külön tányérra tesszük mindenkinek, csak a kreativitásunk szabhat határt a külalakját illetően. Én felvert tejszínhabbal és örülve az eperszezon kezdetének, szép eperszemekkel díszítettem. Hajthatjuk háromszögre, hagyományosan, vagy akár egy kis palacsinta tortát is készíthetünk belőle.

A pudingos töltelék nem lett elég az összes palacsintához, így azokat már hagyományos módon, lekvárral és túrótöltelékkel töltöttem, panasz arra sem érkezett :)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mit csináljunk a főzött vajkrémmel, ha "ikrás"?

Mitől lesz kemény a tejszínhab ?

Tejszínes-karamellás Toffifee torta