Házi krémes Mama módra

Sziasztok! Ez a recept még jó régről való a Mama megsárgult füzetéből.
Könnyű és nagyon finom sütemény az ünnepi asztalra. Na nem olyan krémes, mint amilyenre gondoltok, majd olyat is írok legközelebb.
Gyorsan elkészíthető és garantáltan nagy sikert fogtok vele aratni.
Nem a kókuszgolyóról van szó:) Bár az is mindig siker, hisz mindenki szereti.
Ha be szeretnél kukucskálni a konyhámba, akkor kattints a SÜTI VIDEÓkra! Itt 3D-ben láthatod a remekmű elkészítését:)


Házi krémes süti

Tehát íme a recept:

  • 40 dkg liszt
  • 8 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 2 dkg szalalkáli
  • 6 dkg porcukor
  • és annyi tej, hogy lágy tésztát kapjunk.

Mindent összegyúrunk,  a tejet fokozatosan adagoljuk, míg a tészta összeáll. Jól kidolgozzuk, hogy sima legyen. Négy gombócot formázunk a tésztából, majd 180 fokon nagyon halványra sütjük egyenként a lapokat, épp, hogy rózsaszín legyen.
Vigyázzunk, nagyon gyorsan megsül!
Ha menet közben kinyitjuk a sütőt, akkor hajoljunk el, mert a szalalkálinak erős szaga van és nem éppen kellemes, de ahogy hűl a lap, akkor teljesen elillan, s egy nagyon könnyű szerkezetű sütit kapsz.


A krém: 

Fél liter tej
1 cs. vaníliás pudingpor
6 dkg kristálycukor
Ezt felfőzni sűrűre és hagyni kihűlni.

Közben 25 dkg vajat kihabosítunk 10 dkg porcukorral, majd a kettőt összekeverjük fokozatosan.

Tehát kész a krém és kihűltek a lapok. Ha idáig eljutottál, akkor már mindjárt kész is leszel.
Elosztjuk a krémet három felé és megkenjük a lapokat, óvatosan egymás fölé helyezve. 
A tetejére nem kerül krém, ezt egy másik tepsivel súlyozzuk le, úgy, hogy még 1-2 kiló cukrot, vagy valami nehezéket ráteszünk.
Pár órán belül a krémet átszívja a lap és megpuhul, de előnyösebb este elkészíteni, s másnapra lesz csak igazán jó, ha addig marad egyáltalán belőle:)  ( Nálunk másnapra hiányzik már minden oldala:)
A marcipánlapot nem muszáj rátenni, csak szórjuk le egy kis porcukorral és már kész is.
Jó sütizést kíván: Ana





Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mit csináljunk a főzött vajkrémmel, ha "ikrás"?

Mitől lesz kemény a tejszínhab ?

Tejszínes-karamellás Toffifee torta