A fekete ötven árnyalata

A fekete ötven árnyalata

A cím alapján bizonyára mindenkinek az jár az eszében, de nem, nem arról a bizonyos szexi a "Szürke ötven árnyalatát" kiparodizáló filmről van szó, amire gondoltok, hanem a kávézásról szeretnék most írni. Hogy hogy jön ez ide? Úgy gondoltam,  annyiféle kávé létezik, mint a "Gombóc Artúrban" a kerek csokoládé, lyukas csokoládé, töltött csokoládé, kocka alakú csokoládé, és még sorolhatná a "főhős", ahogy annak idején a mesében tette:) Mindenképp említést kell tennem erről a változatos italról, hisz mindenki rengeteg fajtáját ismeri, ami nemcsak élvezeti cikk, hanem mára már számos pozitív hatása is ismert.

A kombinációs lehetőségeknek csak a képzelet szab határt, így a cukrászatban is nem egy édességhez használjuk fel -e keserű italt, ami a mai rohanó társadalmunkban kultusszá vált, és a kávézás szeretete újabb tért hódított napjainkban. Gondoljunk csak a tömegesen nyíló kávézókra, amik zavarba ejtő kínálatukkal varázsolják el a kedves vendégeket.

Ez nemcsak az ízének köszönhető, hanem a hozzátársuló szertartásról, és életélményről is szól. A kávé feltalálása nagyon régi időkre nyúlik vissza, sok történet kering , hogy valójában ki is fedezte fel ezt a cserjét, amiből előállították ezt a ma is közkedveltnek mondható italt. A legendák közül az áll hozzám a legközelebb, amikor egy pásztorról mesélnek, aki kecskéket legeltetett, s megfigyelte, hogy az állatok miután lelegelték a bogyókat, rendkívülien energikusak lettek, s fáradhatatlanul ugrándoztak. A természetben élő népek sok ilyen tapasztalatot gyűjtöttek, amiket ma is hasznosítunk. A monda szerint a Káldi nevű etióp pásztor elmesélte a közelben élő szerzeteseknek, akik mint tudjuk, sokat kísérleteztek gyógynövények termesztésével, és felhasználásukkal, hisz nekik köszönhetjük a likőrök, és a sör feltalálását is. Így amikor a piros magokat megpörkölték, rájöttek, hogy ízletes italt készíthetnek belőle. Szóval a szerzetesek sokat adtak világnak, de a mai kávézók talán még többet a könnyed stresszmentes pillanatokkal, és megannyi fantasztikus kávévariációval.

Hogyan lett a keserű íz ilyen közkedvelt?



 Érdekes, hogy az édes íz szeretete genetikailag kódolt bennünk, akkor hogy lett a keserű íz ilyen közkedvelt? Tudom, a férfiak most felhördülnének erre...- hisz a sör is keserű, mégis millióan szeretik! Hát ez igaz...
A tudomány szerint szervezetünk a keserű ízzel később barátkozik meg, általában felnőtt kor elején tudunk csak hozzászokni ehhez az ízhez. A keserű az édes ellentéte, mégis a kettő egyvelege egy számunkra új felfedezést hozott, hisz a szervezet jelzése a keserű anyagokra általában figyelmeztetésként hatnak, mivel az éretlen terméseket sem szívesen esszük meg pont ezért, megvédve magunkat az esetleges betegségektől. Pedig az epeműködéshez nagyon is fontos a keserű anyagok fogyasztása, hisz ez nagyban elősegíti a szervezet zavartalan munkáját, persze ez is valószínűleg csak később fontos, ahogy idősödünk. Ha megfigyeljük, a gyerekek abszolút nem kedvelik a keserű dolgokat.

A kávézás szeretete

Az ember általában azokkal az ízvilágokkal fog szorosabb kötődést mutatni, amit a családban eltöltött étkezéseknél megtapasztalt. A szertartásos étkezések, teázások is egyre nagyobb tért hódítanak,  így a kávé fogyasztása is  egy "relaxációs" tevékenységet lett hivatott betölteni. Hisz ha belegondolunk a kávézás is egy örömteli pillanathoz köthető, hisz általában társaságban zajlik, gondoljunk csak Pilvax kávéházra, ami az írók, és költők fontos társadalmi találkozóhelyének szerepét töltötte be.

Szóval a kávé kultusz egyre ismeretlenebb vizekre evez, egyre több fajtáját, és ízkombinációját ismerhetik meg a kávéivók nagy örömére,  mint egy adalékként a kellemes időtöltéshez.

Kávé fajták

Több tucat kávéfajta létezik, de a legismertebbek az Arabica, és a Robusta.
Legnagyobb kávétermelőink Brazília, Vietnám, Kolumbia, és végül Indonézia. Legnagyobb fogyasztók közé tartoznak a Finnek, Svédek, Norvégok, Dánia, Olaszok, és nem is gondolnánk, hogy Brazília még sincs az elsők között, a 16. helyre került a nagy kávéfogyasztók körében. Sok-sok speciális kávé létezik, országonként különböző kávékat szeretünk, a teljesség igénye nélkül: Espresso, Capuccino, Ír kávé, Espreso Macchiato, Latte Macchiato, Latte, Americano, Mélange, Frappucino, Jeges kávé, Café Latte, Café au lait, s még sok ízesített koffeines, és koffeinmentes kávé. S így nem is csoda, hogy évente az egész világon 500 millió csészényi kávé fogy el, hisz van is miből választanunk.

Kávés sütemények, készítmények

A cukrászatban a kávé használata a fagylaltgyártásban, és különféle kávés ízesítésű sütemények készítésénél mutatkozik meg. A kávét még a likőriparban is használják, de igazi közkedvelt termékek a kávézókban felszolgált italok lettek.
Azért vannak nagyon finom kávés sütik, mint pl: a kávés mignon, a kávés, tejszínhabos indiáner, amit meg is osztok Veletek, hogy megismerkedjetek egy új dimenzióval, amit még a kávét nem kedvelők is szívesen fogyasztanak, nekem ez a kedvencem.

Tejszínhabos-kávés indiáner elkészítése, avagy non plus ultra a kávészeretőknek

Nincs is jobb, mint egy sütemény mellett kávézgatni, de ha még a kettőt egyben is kombinálhatjuk, az maga a felülmúlhatatlan élmény:)

Piskóta tésztát készítünk (lásd: blogon) , de nem kenjük ki lapnak a masszát, hanem simacsöves nyomózsákból kis halmokat formázunk egy sütőpapírra. Megsütjük, ha kihűlt, akkor a lapos feléből "kihörzsöljük" a tésztát, egy kiskanál segítségével. Forró baracklekvárral kettő darabot összeragasztunk, és lekenjük teljesen, talpat vágunk neki, hogy megálljon. Hűtőbe tesszük. Ha megszikkadt a lekvár, átvonjuk világos barna fondánnal. Ha megkötött jól a fondán, akkor 1/3-ánál elvágjuk a "kalapját." Félretesszük, és közben tejszínhabot keményre verünk habfixálóval, a felébe óvatosan belekeverjük a főzött kávét, és a porcukrot, majd lazán összekeverjük a többi habbal. Csillagcsöves zsákból betöltjük a fánkokat, és visszahelyezzük a kalapjukat, és mignonkapszlikba helyezzük. Nem kell hűtőbe tenni, úgyis azonnal elfogy:)


Recept 

6 tojásból piskóta
kb 1 ü. baracklekvár
6 dl tejszín
3 dkg habfix
5 dkg porcukor
1 adag 2 személyes lefőzött kávé
fondán a kimártáshoz

Jó olvasást, és sütést kíván: Ana


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mit csináljunk a főzött vajkrémmel, ha "ikrás"?

Mitől lesz kemény a tejszínhab ?

Tejszínes-karamellás Toffifee torta