Karácsonyi ünnepi menü

                                    KÁVÉ és SÜTI

                                Cukrászati Magazin

                                                      Karácsonyi ünnepi menü


Itt vagyunk megint az Ünnep előtt, felpörögtek az események, ilyenkor mindenki hatalmas rohanásban van, hogy a családnak és a vendégeknek minden tökéletes és meghitt legyen ezen a szép ünnepen. Szóval megint jöhet a kapkodás, lóti-futiban sütés-főzés, csomagolás, hogy minden időben a fa alatt és az asztalon legyen.
Igazából a dolgozó nőknek ez nagyon megerőltető időszak, hisz nemcsak a munkában kell helytállni, hanem az egész ünnepi készülődés is szinte az Ő vállukat nyomja. Elsősorban a legfontosabb  a pontos szervezés, így viszonylag kisebb idegeskedésben lehet részünk, avagy minden napra időzítsünk valamit, hogy időben elkészüljünk. Értem ezt úgy, hogy előre kezdjük el a takarítást, mindig egy-egy helyiséget. Írjunk listát, szerezzük be a hozzávalókat a karácsonyi menühöz. A mézeskalácsot és a tartósabb süteményeket is ellehet kezdeni megsütni, hogy ne fussunk ki az időből. 



Én most segítségképpen összeállítottam egy Karácsonyi menüt, hogy aki végképp gondban van vele mi kerüljön az asztalra, itt találhat egy gyors halászlét, néhány húsfélét több variációval, köretet és salátát. Remélem kedvére való lesz és családjának boldog perceket szerez vele.

 Halászlé nélkül nem Karácsony a Karácsony, de gondolom ez mindenkinél így van.
Én egy gyorsított változatot szoktam készíteni, mert nekünk ez ízlik a legjobban. Külföldön a halászlébe nem tesznek pirospaprikát, de nálunk magyaroknál elengedhetetlen a jó kis hazai paprika nemcsak a színe miatt, hanem ez adja meg az igazi zamatát.


Gyors Halászlé

8 szelet busa, vagy bármilyen más hal
(tehetünk bele belsőséget is, aki szereti)
4 egész hagyma szeletekre vágva
olaj a dinszteléshez
1 evőkanál pirospaprika
só, bors, őröltkömény
2 doboz halsűrítmény ( fagyasztott) ebben nincsenek adalékanyagok
2 liter víz

A halszeleteket én egy órát sós vízben szoktam áztatni, ezzel  a "vad halízét" elvesszük, de ez elhagyható, akkor is finom lesz.
A hagymát megdinszteljük az olajon, kb 3 evőkanálnyin. Hozzátesszük a pirospaprikát, gyorsan elkeverjük néhány másodpercig, és felengedjük vízzel. Beletesszük a halszeleteket és a belsőséget (tej, ikra, stb), majd a halászlé sűrítményt, befűszerezzük ízlés szerint és kb. 30 - 40 percig forraljuk. A fedőt csak félig tegyük rá, hogy kicsit sűrűsödjön.





Húsok-Halak-Köretek

A második fogás következik, ami sok kis apró fogásból áll, hisz ez színesíti meg csak igazán az ünnepi asztal és a körülötte lévők hangulatát.

Nálunk nem mindenki szereti a halat, így nemcsak halas ételek kerülhetnek az asztalra ilyenkor, de nem jelent plusz munkát, hisz mindegy, hogy a halat, vagy más húsféleséget panírozunk. Rántani az afrikai harcsa a legfinomabb szerintem, szálka nélküli és nagyon ízletes. A halszeleteket előre besózom és hagyom állni kb fél órát. Nem igényel fűszerezést, de aki szereti az egzotikusabb ételeket, az használhat halfűszert is. A csirkemellet kiklopfolom, besózom, megkenem mustárral és megszórom pirospaprikával. Ezt is ellehet készíteni előre és hűtőben tárolni panírozásig. Közben elkészítem a köretet, egy kis olajon üvegesre párolom a rizst, felengedem annyi vízzel, hogy ellepje, beleteszek fagyasztott borsót, kukoricát, sót és hagyom megfőni fedő alatt. Néha meg kell kevergetni és pótolni a vizet, ha nem elég puha a rizs. Általában 1 pohár rizshez, 2 pohár víz az ajánlott mennyiség, így lesz finom az állaga. Krumplikat vékony hasábokra vágunk , besózzuk és a hússal kb. egyidőben kezdjük el a sütését. A díszítéshez szükséges zöldséget elkészítem és hűtőben tárolom a tálalásig. A csirkemelleket megtöltöm sajttal, sonkával, ki hogy szereti, néhányat üresen hagyok. Camambert sajtot negyedekbe vágok és kezdődhet a panírozás. Megforgatom lisztben, tojásban és prézlivel elkevert napraforgómagban, tehetünk bele szezám, vagy lenmagot is. Bő forró olajban sütjük szép aranybarnára a hús, sajt és halszeleteket. A húsokat úgy tudjuk variálni, hogy más-más bundát készítünk neki, így változatos és mindenki találhat kedvére valót.  Ez nagyon egyszerű, készíthetünk csak liszt-tojás-liszt panírt, illetve a halaknál a lisztbe egy kis paprikát, vagy fűszereket keverhetünk, és így sütjük ki. A liszt-tojás-lisztes (orly mód) panírnál tálaláskor tejfölt és reszelt sajtot tehetünk rá díszítésként, nagyon finom, ez az úgynevezett borzas hús. Mindig csepegtessük le konyhai papíron a sütés után a húsokat, így elkerülhetjük a nehéz étel szindrómát és jut hely még a sütinek is:)
Készíthetünk vegetáriánus tálat is, így csak a zöldséget besózzuk, fűszerezzük és panírozzuk a különböző bundákkal.


Majonézes kukorica

2 konzervkukoricát lecsöpögtetek a levétől és tartásmártást készítek, 1-1 arányú tejföl és majonéz keverékéből, pici cukor és őrölt borssal fűszerezve, majd összekeverem a kettőt. Aki kedvet érez és sok ideje van, készíthet házi majonézt is, az egy kicsit munkaigényesebb, de nagyon finom.

Saláta

Salátát bármiből készíthetünk, és a dresszinges salátákat részesítem előnyben. Ehhez jégsalátát, paradicsomot, kígyóuborkát, lila hagymát szeletelek össze, sárgarépát zsülienre vágva, vagy bármi más kedvenc zöldséget és tálalás előtt leöntöm egy kis öntettel, amit előre elkészítek.

Öntet:

2 evőkanál tejföl
2 evőkanál majonéz
1 teáskanál magos mustár
1 teáskanál borecet (sűrű)
1 teáskanál extraszűz olívaolaj
só, frissen őrölt bors, pici cukor
ezt összekeverem és kész is.


Gyümölcsbólé

Én konzervből szoktam, teszek bele egy kis karácsonyi édes vörösbort, kb fél decilitert, ha gyerekek vannak, akkor hagyjuk ki belőle.
1 doboz konzerv ananász
1 doboz konzerv őszibarack
1 üveg magozott meggybefőtt
1 narancs és egy fél citrom karikára vágva
Amelyik gyümölcsöt kell, azt kisebb darabokra vágjuk és összekeverjük a borral. Hűvös helyre tesszük.

Sütemények

Ez nagy kérdés, hogy hányféle és milyen sütivel várjuk a vendégeket. Tartós legyen, krémes, vagy habos, mi illik a menünkhöz.
Szerintem sütiből bármilyet készítünk, sikert aratunk vele, úgyis a vacsora elfogyasztása utáni levezetőben kerül elfogyasztásra, tehát nem kell passzolnia feltétlenül az ételhez.
Az már más kérdés, hogy könnyebb, vagy nehezebb, mindenmentes, vagy mindennel teli süteményeket részesítjük előnyben, a lényeg, hogy finom legyen. Én a család kedvenceit szoktam megsütni, de azért igyekszem némi újdonságot is belecsempészni. Nem mindig sikerül annyi fajtát készíteni, amennyit valójában szeretnék, de általában öt félét szoktam.
Idén még nem tisztult le egészen, mert a bőség zavarában nehezen választok, mézeskalács és zserbó mindenképp készül, linzerkarika is, meg diós isler, 😶😶😌meg karácsonyi fűszeres beigli, meg ananászos kocka, meg házi-krémes, a többit még nem tudom:)


Süteményrecepteket és elkészítésüket itt a Blogomon, illetve a You Tubos oldalamon találhattok: Ana Princely Cake


Jó készülődést az Ünnepekre!

Boldog Békés Karácsonyt kíván : Ana





Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mit csináljunk a főzött vajkrémmel, ha "ikrás"?

Mitől lesz kemény a tejszínhab ?

Tejszínes-karamellás Toffifee torta