Odaégett a sütim, mit csináljak?

                 

              Odaégett a sütim, mit csináljak?


Itt vannak az ünnepek, s Mindenki szeretné meglepni szeretteit egy jó kis házi sütivel, amit maga készített el a családjának. Sajnos a kapkodás miatt óhatatlan, hogy néha mégis "baleset" történik a konyhában, és odaég a sütemény. Hiába csörög a sütőóra, ha nem vesszük ki időben a süteményünket, mert épp jött a postás, vagy halaszthatatlan dolgunk akad. Van akinek nincs is ilyen funkció, mert régebbi esetleg a sütője. A gázkészülékeknél sajnos nagyobb is az esélye az odaégetésnek, hisz sokkal erősebb a láng. Nagyanyáink alulra ezért mindig beraktak két tiszta tetőcserepet, így jobban elosztották a hőt. Illetve a piskóták tetejére a második fázisnál alufóliát tettek, hogy ne égjen meg a teteje. (2. fázis: amikor már kérges a süti teteje, így nem ragad bele a fólia.)

              Mégis van remény, ha még nem égett teljesen szénné a sütink:)
Ha mégis megtörtént, gyorsan dobjuk ki azonnal a kukába, hogy ne is lássuk, így nem kesergünk rajta sokat:)



A reményteljesebb odaégetések még megmenthetőek, amikor világosabb a teteje, de az alja már eléggé barna.

Ha látjuk, hogy nagyon megpirult, mindenképp csúsztassuk át gyorsan egy hideg sütőtálcára, mert hiába vesszük ki, a forró sütőlemezen még továbbsülhet. Általában ezért is érdemes sütőpapíron sütni, mert így könnyedén áthúzhatjuk egyik tálcáról a másikra.
Ha odaégett a piskóta karika alja, az még a jobbik eset, mert teljes kihűlés után egy éles késsel levághatjuk a feketére sült részt. Ha nem égett meg annyira, akkor kihűlés után egy kocka alakú sajtreszelővel, aminek minden oldalán más reszelőféle van, szép finoman elkezdjük lereszelgetni róla az odaégett részeket.

Semmiképp ne hagyjunk rajta túlságosan barna részt, mert az mindig keserű és elronthatja az egész sütinket. Linzereknél kis éles késsel lekaparhatjuk a sültebb részt, ezeket az oldalakat fogjuk úgyis lekvárral összeragasztani.
Ha túlságosan kiszáradt a túlsütés miatt a piskóta, még mindig felhasználhatjuk a torta panírozásához(oldalának bevonásához). Ehhez kisebb darabkákra kell vágni, és megszárítani, majd egy diódarálóval ledaráljuk. Ugyanezt kekszmorzsa helyett is használhatjuk a kókusztekercs tésztájához.

Általában viszont igyekezzünk úgy sütni, hogy odatudjunk maximálisan figyelni, mert a sok befektetett munkánk, és a drága alapanyagok látják kárát annak a pár percnyi késlekedésnek.

Jó sütést Mindenkinek! 

Ha szeretnél sütivideókat látni, iratkozz fel a You Tube-s oldalamra: Ana Princely Cake





Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mit csináljunk a főzött vajkrémmel, ha "ikrás"?

Mitől lesz kemény a tejszínhab ?

Tejszínes-karamellás Toffifee torta